CalciviD filmtabletta 60x

210170142

Csontképzés, normális csontanyagcsere nélkülözhetetlen kalcium és D3 vitamin pótlására, maximális csonttömeg kifejlődésének elősegítésére illetve a csontállomány csökkenése és a csontképzés zavarának megelőzésére.

Béres CalciviD filmtabletta
Kalcium-karbonát,kolekalciferol

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, amely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
• Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.
• Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet
• További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
• Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei nem enyhülnek vagy éppen súlyosbodnak.
• Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:
1.Milyen típusú gyógyszer a CalciviD filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.Tudnivalók a CalciviD filmtabletta szedése előtt
3.Hogyan kell szedni a CalciviD filmtablettát? 
4.Lehetséges mellékhatások
5.Hogyan kell a CalciviD filmtablettát tárolni?
6.További információk

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CALCIVID FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A készítmény a kalcium-karbonát és a kolekalciferol (D3-vitamin) kombinációja
Alkalmazása ajánlott a csontképzéshez és a normális csontanyagcseréhez nélkülözhetetlen kalcium és kolekalciferol (D3-vitamin) hiányának megelőzésére és kezelésére időseknek.
Ajánlott továbbá kalcium- és D-vitamin-pótlásra a csontritkulás (oszteoporózis) kiegészítéseként olyan betegeknek, akiknél a D-vitamin- és a kalciumhiány veszélye fennáll. 

2. TUDNIVALÓK A CALCIVID FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a CalciviD filmtablettát
- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagokra vagy a CalciviD filmtabletta egyéb összetevőjére
- ha vesekövességben szenved
- ha D-vitamin túladagolásban szenved
- olyan betegségek és/vagy állapotok esetén, amelyek kórosan magas kalcium vérszinttel és/vagy kórosan magas kalcium-vizeletürítéssel járnak
- A CalciviD filmtabletta hidrogénezett szójababolajat tartalmaz.
Ne szedje a készítményt, ha szója- vagy földimogyoró-allergiája van.

Fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Amennyiben Ön vesebetegségben, veseműködési-zavarban, szarkoidózisban (ismeretlen eredetű, a szervezet különböző részein sejtcsomók képződésével járó gyulladásos megbetegedésben) szenved, hajlamos a vesekőképződésre vagy mozgásképtelen, csontritkulásban szenvedő beteg, az alkalmazást megelőzően kérje ki kezelőorvosa véleményét, mert ezekben az esetekben a kalcium- és/vagy D3-vitamin-pótlás szükségességéről szakembernek kell döntenie!

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Egyidejű szedése kerülendő más kalcium- és D-vitamin-tartalmú készítményekkel, a túladagolás veszélye miatt.
Csak orvosi javaslatra és orvosi ellenőrzés mellett szedhető tiazid-típusú vizelethajtó gyógyszerekkel, szájon át vagy injekció formájában adott kortikoszteroidokkal (gyulladáscsökkentők) vagy szívglikozidokkal (szívelégtelenség kezelésére alkalmazott készítmények) együtt.
Óvatosan adható ioncserélő gyantákkal, pl. kolesztiraminnal, vagy hashajtókkal, pl. paraffinolajjal, mert ezek a gyógyszerek csökkentik a D-vitamin felszívódását.
A kalcium-karbonát befolyásolhatja az egyidejűleg szedett tetraciklin (antibiotikum) tartalmú gyógyszerek felszívódását.
Ezért a tetraciklin készítményt legalább 2 órával a CalciviD filmtabletta bevétele előtt, vagy 4-6 órával a CalciviD filmtabletta bevétele után kell bevenni.
A CalciviD filmtabletta és a nátrium-fluorid, biszfoszfonátok (csontritkulás kezelésére alkalmazott készítmények) egyidejű szedése esetén e gyógyszereket legalább 3 órával a CalciviD filmtabletta bevétele előtt kell bevenni.

A CalciviD filmtabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
A spenótban, sóskában és a rebarbarában lévő oxálsav, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélékben található fitinsav gátolhatja a kalcium felszívódását. Magas oxál- és fitinsav tartalmú ételek fogyasztását követő 2 órán belül ne vegyen be CalciviD filmtablettát.

Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség alatt a napi kalcium bevitel nem haladhatja meg az 1500 mg-ot, a D-vitamin bevitel pedig a napi 600 NE-t (NE=nemzetközi egység). Terhesség alatt a kalcium és D-vitamin túladagolás kerülendő, a folyamatosan fennálló magas
kalcium-vérszint károsan hat a magzat fejlődésére. CalciviD filmtabletta alkalmazható terhesség alatt kalcium- és D-vitamin-hiány esetén.
Szoptatás alatt adható a CalciviD filmtab/etta. A kalcium és a D-vitamin bejut az anyatejbe. Ezt a gyermekorvosnak figyelembe kell vennie, amikor az Ön gyermekének D-vitamint rendel.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs adat arra, hogy a gyógyszer szedése negatívan befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Fontos információk a Calcivid filmtabletta egyes összetevőiről
A CalciviD filmtabletta hidrogénezett szójababofajat tartalmaz, ezért abban az esetben, ha Ön szójára vagy (az esetleges keresztallergia veszélye miatt) földimogyoróra allergiás, a CalciviD filmtabletta szedése ellenjavallott. Amennyiben orvosa korábban tájékoztatta arról, hogy Ön fokozottan érzékeny bizonyos szénhidrátokra, cukrokra, a CalciviD filmtabletta szedése előtt kérje ki orvosa véleményét.

3.HOGYAN KELL ALKALMAZNI A CALCIVID FILMTABLETTÁT?

Szokásos adagja felnőtteknek és időseknek naponta 2x1 filmtabletta.

A filmtablettát célszerű étkezést követően egy-másfél órán belül, egy pohárnyi vízzel, gyümölcslével egészben bevenni.
Szükség esetén kettétörhető.

A készítményt a kalcium- és D-vitamin-pótlástindokló állapot vagy betegség (csontritkulás) fennállása alatt folyamatosan javasolt szedni. Csontritkulás esetén kiegészítő kezelésként alkalmazva, az alkalmazás időtartamát illetően évente beszéljen kezelőorvosával.

Ha az előírtnál több CalciviD filmtablettát vett be
A javasoltnál nagyobb adagok bevétele kalcium- és D-vitamin-túladagolást idézhet elő.
A kalciumtúladagolás tünetei: étvágytalanság, hányinger, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, izomgyengeség, fáradtság, zavartság, olthatatlan szomjúság, normálisnál több vizeletürítése, csontfájdalom, mészlerakódás a vesékben, vesekőképződés, súlyos esetekben szívritmuszavar. Szélsőséges esetben a kalcium-túladagolás kómához, halálhoz vezethet. A tartósan magas kalcium vérszint visszafordíthatatlan vesekárosodást, a lágyszövetek meszesedését idézheti elő.
Teendő: A CalciviD filmtabletta szedését abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni.

Ha elfelejtette bevenni a CalciviD filmtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott filmtabletta pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírások szerint.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4.LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a CalciviD filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A CalciviD filmtabletta mellékhatásai előfordulási gyakoriságuk szerint a következő csoportokba sorolhatók:
- Nem gyakori: 1000-ből egynél több, de 100-ból egynél kevesebb beteg esetében jelentkeznek.
- Ritka: 10.000-ből egynél több, de 1000-ből egynél kevesebb betegen jelentkeznek.

Nem gyakori mellékhatások: a vér kalciumszintjének jelentős emelkedése (hiperkalcémia), vagy a vizelet kalcium tartalmának nagyfokú növekedése (hiperkalciuria).

Ritka mellékhatások: székrekedés, puffadás, hányinger, hasi fájdalom, hasmenés, viszketés, bőrkiütések és csalánkiütések.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A CALCIVID FILMTABLETTÁT TÁROLNI?

Legfeljebb 25°C-on, nedvességtől védve, eredeti csomagolásban tartandó.
A gyógyszer gyemekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje a CalciviD filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a CalciviD filmtabletta?
A készítmény hatóanyagai: 400 NE kolekalciferol (D3-vitamin), 600 mg kalcium (1500 mg kalcium-karbonát formájában) filmtablettánként.
Egyéb összetevők:
Tablettamag: Magnézium-sztearát, kroszpovidon, kopovidon, mikrokristályos cellulóz, szacharóz, zselatin, dl-alfa-tokoferol, hidrogénezett szójababolaj, kukoricakeményítő, maltodextrin, poliszorbát 80.
Bevonat Sepifilm 4202 yellow: Sárga vas-oxid (E 172), hipromellóz, titán-dioxid (E171), makrogol, talkum.

Milyen a CalciviD filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
3x10 db vagy 6x10 db okkersárga, ovális filmtabletta PVC/Alu buborékfóliában és kartondobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és gyártó:
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély-jogosultjához:
Béres Gyógyszergyár Zrt.,1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
Tel: 06-1-430-5500
Fax: 06-1-250-7251
E-mail: info@beres.bu

Betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2007. december 17.

No customer reviews for the moment.

Write a review

CalciviD filmtabletta 60x

CalciviD filmtabletta 60x

Csontképzés, normális csontanyagcsere nélkülözhetetlen kalcium és D3 vitamin pótlására, maximális csonttömeg kifejlődésének elősegítésére illetve a csontállomány csökkenése és a csontképzés zavarának megelőzésére.

Related Products